top of page

Karies

Karies (tannråte) er en tilstand hvor tennene blir skadet pga. syrer som produseres av bakterier i munnhulen. Bakteriene gester seg til tannoverflaten og danner et belegg som kalles plakk, der bakteriene lever beskyttet.

 

Bakteriene som produserer syre er avhengig av sukker fra maten vi spiser. Jo oftere man spiser og drikker sukkerholdig mat og drikke, desto mer blir det av disse bakteriene. Syre som produseres av disse bakteriene løser gradvis opp emaljen og det underliggende dentinet. dersom man ikke pusser vekk bakteriebelegget på tannen regelmessig med tannbørste og andre hjelpemidler, vil tannsubstansen bli så svekket pga syren at den brytes sammen, og vi får hull i tannen. Det er derfor det er viktig at vi tar røntgenbilder. 

Behandling

Hvordan man belger å reparere skaden er avhengig av hvor stort hullet er. Om hullet er lite legger man en fylling. Om hullet er større kan innlegg være et bedre alternativ. I tilfeller der hullet er så stort at veggene på tannen er for svake til å være en fylling eller et innlegg, velger man oftest å lage en krone. 

Hva er en krone? 

En krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at det ikke er mulig å reparere med en fylling. Estetisk er det mye finere og er mer holdbar enn en fylling. 

Dental røntgen

Ta gjerne kontakt for spørsmål om behandling eller bestilling av time!

Takk for at du sendte inn! Vi svarer deg så raskt vi kan.

bottom of page